Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Οι 8 Μύθοι για τον ήλιο, που αφορούν όλες τις εποχές του χρόνου


Ο ήλιος και οι οι ακτίνες του (UVA και UVB) βλάπτουν σοβαρά το δέρμα και τα μάτια μας. Δε χρειάζεται να είναι Ιούλιος και να κάνουμε ηλιοθεραπεία για να μας προκαλέσει βλάβη. Όλες τις εποχές του έτους πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προστατευόμαστε όσο μπορούμε περισσότερο. 

Η Δερματολόγος Σοφία Συμεωνίδου, μας εξηγεί τους 8 μύθους - ψέματα που κυριαρχούν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αφορούν όλες τις εποχές:

  • Δεν κινδυνεύω από καρκίνο του δέρματος, αν η καθημερινότητα μου δεν περιλαμβάνει καμία υπαίθρια δραστηριότητα

Οι δερματολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι οι σύντομες εκθέσεις στον ήλιο (οδήγηση, περπάτημα) καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

  • Το solarium είναι ασφαλέστερο σε σχέση με τις ακτίνες UV του ήλιου

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία των solarium μπορεί να επηρεάσει το δέρμα με διάφορους τρόπους, όπως ρυτίδες, κηλίδες ή φακίδες. Η χρήση των solarium είναι επικίνδυνη επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία που παράγουν μπορεί να βλάψει το δέρμα σας καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.

  • Οι άνθρωποι που μαυρίζουν εύκολα και καίγονται σπάνια, δεν θα εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος

Κάθε φορά που το χρώμα του δέρματός σας αλλάζει μετά την έκθεση στον ήλιο, ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με αυτόν, αυξάνεται. Οι ακτίνες του ήλιου (UVA και UVB) βλάπτουν το δέρμα και με την πάροδο του χρόνου, η συχνή έκθεση στον ήλιο ακόμη και αν δεν καίγεστε, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

  • Οι άνδρες και οι γυναίκες με σκουρόχρωμο δέρμα δεν διατρέχουν κίνδυνο για εμφανίσουν σοβαρές δερματικές βλάβες και καρκίνο του δέρματος

Αν και οι σκουρόχρωμοι άνθρωποι διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου του δέρματος από ότι οι άνθρωποι με λευκή επιδερμίδα, αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι μπορεί να αναπτύξουν κακοήθειες και να υποστούν σοβαρές βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα συχνά ανιχνεύονται όταν είναι σε επικίνδυνο στάδιο.

  • Δεν χρειάζεται να φοράτε αντηλιακό σε μια συννεφιασμένη μέρα

Μη θεωρείτε ότι στη συννεφιά είστε προστατευμένοι. Μολονότι η θερμότητα του ήλιου δεν γίνεται αισθητή, το 80% της ηλιακής υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας μπορεί να διαπεράσει ένα λεπτό στρώμα από σύννεφα και να βλάψει το δέρμα και τα μάτια σας προκαλώντας μακροχρόνια ζημιά. 

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι παθαίνουν έγκαυμα τις ημέρες με συννεφιά.

Ποιες είναι οι Τροφές "σύμμαχοι" ενάντια στο ηλιακό έγκαυμα;

  • Οι έφηβοι και οι νέοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον καρκίνο του δέρματος. Επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους

Το μελάνωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις ηλικίες 25-29. 

Πρέπει να ελέγχετε το δέρμα σας κάθε μήνα και να είστε προσεκτικοί σε αλλαγές στον αριθμό, το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα των κηλίδων στο δέρμα σας ή τις πληγές που δεν επουλώνονται.

  • Μόνο η ακτινοβολία UVB μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα

Τόσο η UVA όσο και η UVB ακτινοβολίες, βλάπτουν το δέρμα και προκαλούν ηλιακά εγκαύματα. Γι’ αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέος φάσματος.

  • Άτομα που κάνουν χειμερινά σπορ (σκι, snowboard και άλλα) δεν χρειάζεται να φορούν αντηλιακά γιατί είναι χειμώνας

Είναι αλήθεια ότι η ένταση του ήλιου είναι χαμηλότερη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το χιόνι ωστόσο αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος και άλλων βλαβών στο δέρμα μακροπρόθεσμα.

Μην υποτιμάτε λοιπόν την ισχύ του ήλιου, προσέξτε τις λεπτομέρειες στην καθημερινότητά σας και προστατέψτε το δέρμα και τα μάτια σας από τον ήλιο, περισσότερο από ποτέ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου