Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Με δέρμα λαμπερό


"Η θεραπεία της ακμής τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο εύκολη με τα lasers και τις ειδικές συσκευές πολωμένου φωτός".

Η Δερματολόγος Σοφία Συμεωνίδου μίλησε στην εφημερίδα ΒΗMAGAZINO για την ακμή:

ακμή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες επίσκεψης στον δερματολόγο και ενώ δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τη ζωή του ανθρώπου, μπορεί να γίνει αιτία για έντονη ψυχική φόρτιση.

Πάνω από το 75% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων θα εμφανίσει ακμή, ενώ συχνά άνθρωποι στα 40 ή και στα 50 τους συνεχίζουν να παρουσιάζουν το πρόβλημα.

Πρόκειται για νόσημα των σμηγματογόνων αδένων. Παρατηρείται υπερέκκριση σμήγματος και διαταραχή στη σύσταση των λιπιδίων του, καθώς και απόφραξη του εκφορητικού πόρου του σμηγματογόνου αδένα. Υπεύθυνα για τις αλλαγές αυτές είναι τα ανδρογόνα (ορμόνες) του αίματος και τα βακτήρια που παρασιτούν στο δέρμα (P. acnes).

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και την ηλικία του ασθενούς. Οι μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες θεραπείες περιλαμβάνουν τοπικά σκευάσματα όπως αζελαϊκό οξύ, τοπικά αντιβιοτικά, ρετινοειδή, καθώς και φάρμακα από το στόμα, όπως αντιβιοτικά, ισοτρετινοΐνη, αντισυλληπτικά, σπιρονολακτόνη. Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται τεχνικές χημικών πίλινγκ, καθαρισμού φαγεσώρων, διάνοιξης κύστεων με ταυτόχρονη έγχυση κορτιζόνης.

Τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία της ακμής χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα lasers και ειδικές συσκευές πολωμένου φωτός. Η δράση τους είναι παρόμοια με αυτή της ισοτρετινοΐνης, χωρίς τις γνωστές παρενέργειές της, καθώς η εφαρμογή τους φαίνεται ότι επιτυγχάνει την ελάττωση του P. acnes και τη συρρίκνωση του σμηγματογόνου αδένα. Η χρήση τους αντενδείκνυται σε άτομα με φωτοαλλεργία, πάσχοντα από νοσήματα που επιβαρύνονται από τον ήλιο (π.χ. συστηματικό ερυθηματώδη λύκο) ή είναι σε αγωγή με φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία.

Η χρήση των lasers είναι ασφαλής, σύντομη και πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς. Δημιουργεί μια ήπια ερυθρότητα, η οποία αποκαθίσταται μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι συνεδρίες αυτές είναι επαναλαμβανόμενες και συνήθως συνδυάζονται με άλλες τοπικές θεραπείες. Επιπλέον, τα lasers που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες διότι προάγουν τη σύνθεση του κολλαγόνου καθιστώντας τις θεραπείες αυτές εξαιρετικές σε άτομα με ακμή > 35 ετών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός από τις πηγές φωτός χρησιμοποιείται συνδυαστικά μια φωτοευαισθητοποιός ουσία, η οποία εφαρμόζεται στο δέρμα για 30-60 λεπτά πριν από την έκθεση στη φωτεινή πηγή. Οι ασθενείς εμφανίζουν ερυθρότητα και ενίοτε απολέπιση, που υποχωρούν σταδιακά. Μετά τη συνεδρία επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού, καθώς και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για 24-48 ώρες.

Η ανάγκη για την εφαρμογή θεραπειών με λιγότερες συστηματικές παρενέργειες οδήγησε στην ενσωμάτωση των lasers και άλλων συσκευών φωτός στη θεραπεία της ακμής. Αναμφίβολα, για την αντιμετώπιση αυτού του επίμονου νοσήματος οι συνδυαστικές θεραπείες είναι αυτές που εφαρμόζονται στην καθημερινή πρακτική και δίνουν στον ασθενή τα καλύτερα αποτελέσματα. "

Σοφία Συμεωνίδου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος


Περισσότερες πληροφορίες στο www.skinclinic4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου