Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Τι είναι laser;


Τι είναι laser; 

Πρόκειται για ειδικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες εκπέμπουν φως συγκεκριμένου μήκους κύματος.Το "φως" αυτό διοχετεύεται μέσα από μία οπτική ίνα στο δέρμα,το οποίο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του δρα μόνο σ'ένα συγκεκριμένο στόχο του δέρματος (θύλακος τρίχας,αγγεία κ.α) αφήνοντας ανέπαφους τους γύρω ιστούς ή άλλα όργανα.

Πόσα είδη laser υπάρχουν στην Δερματολογία; 

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των lasers είναι τέτοιες που στην αγορά υπάρχουν πολλά, τα οποία (ανάλογα με το μήκος κύματος που εκπέμπουν και τις παραμέτρους τους) εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες εφαρμογές.Έτσι υπάρχουν συστήματα ειδικά για αποτρίχωση, ευρυαγγείες, σύσφιξη, μελαχρωματικές βλάβες κ.α.

Πόσο αποτελεσματικά είναι; 

Η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από την επιλεκτικότητα τους, δηλαδή από το πόσο εξειδικευμένα δρούν και απορροφώνται από το χρωμοφόρο στόχο, και το βάθος στο οποίο δρουν. Η απορρόφηση του φωτός από το χρωμοφόρο στόχο δημιουργεί μια θερμοχημική αντίδραση, η οποία καταλήγει στην καταστροφή του (τριχικού θυλάκου,αγγείου,κηλίδας κ.α),αφήνοντας υγιείς τους γύρω ιστούς και την επιδερμίδα.

Ποιά η διαφορά μεταξύ lasers και IPL συστημάτων;

Ενώ τα lasers εκπέμπουν σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, τα IPL συστήματα, εκπέμπουν ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικά μήκη κύματος. Η ιδιότητά τους αυτή καθιστά λιγότερο επιλεκτική τη δράση τους σε σχέση με τα lasers.

Ποιά είναι πιο αποτελεσματικά, τα Lasers ή τα IPL συστήματα; 

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία αξιόπιστων Lasers και IPL συστημάτων, τα οποία είναι αποτελεσματικά. Στο ιατρείο διαθέτουμε συστήματα Lasers και IPL για εξειδικευμένες εφαρμογές.
Χρησιμοποιούμε τη καταλληλότερη συσκευή ανάλογα με την ένδειξη που θεραπεύουμε και συχνά τις εφαρμόζουμε συνδυαστικά.

Είναι ασφαλή τα Lasers και IPL συστήματα; 

Τα συστήματα αυτά είναι ασφαλή, διότι εκπέμπουν φως και όχι κάποιο είδος επικίνδυνης ακτινοβολίας (ακτίνες Χ, ιονίζουσα ακτινοβολία κ.α), η οποία διοχετευόμενη στον οργανισμό να μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει βλάβη.

Υπάρχουν παρενέργειες από την εφαρμογή τους;

Τα εγκαύματα είναι η πιο συνηθισμένη επιπλοκή από τη χρήση των laser και IPL συστημάτων,τα οποία οδηγούν άλλοτε σε υπέρχρωση και άλλοτε σε υπομελάχρωση, βλάβες που αποκαθίστανται σταδιακά.
Σημαντική για την αποφυγή αυτών των επιπλοκών είναι η καλή ποιότητα του συστήματος που εφαρμόζεται (για την οποία πρέπει να υπάρχουν πιστοποιήσεις από τους ανάλογους ευρωπαικούς και διεθνείς οργανισμούς) και βέβαια ο σωστός χειρισμός από εξειδικευμένους Δερματολόγους ή από εξειδικευμένο προσωπικό (σε πιο ευρείας γκάμας εφαρμογές όπως η αποτρίχωση).

Σε ποιές περιπτώσεις αντενδείκνυται η χρήση τους; 

Η εφαρμογή τους αντενδείκνυται:
  • σε άτομα με φωτοαλλεργίες
  • σε άτομα που πάσχουν από νοσήματα του κολλαγόνου και εμφανίζουν φωτοευαισθησία
  • σε χρήση φωτοτοξικών φαρμάκων
πηγή: skinclinic4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου